O tom, že i v dnešní době se mezi alkoholickými nápoji najdou i "podpultovky" si přečtete v článku "Tento burbon je jako hledat jehlu v kopce sena"


BurbonZní to neuvěřitelně, ale i mezi burbony se najdou ročníky nebo značky, u kterých ne ani tak cena, jako spíše dostupnost vytváří blíže nedefinovatelný pocit nedostupnosti… Jednou z takových ikon jsou i burbony, jenž se chlubí starou rodinnou tradici a označením Pappy van Wikle (nebo taky Old Rip van Winkle). Stáčení tohoto fenomenálního burbonu se odehrává pouze jednou ročně, a to nejčastěji v listopadu. To je taky doba, kdy se dá, při štěstí hráče pokeru, získat nějaká ta láhev tohoto netradičního a zároveň skvělého burbonu. Sám výrobce, resp. nositel ochranné značky van Winkle píše na svých webových stránkách, že jeho burbony lze zakoupit pouze v několika barech na území USA a že doporučuje napsat se do pořadníků, jelikož pak následuje loterie a šťastní „výherci“ si pak ve vybraných barech můžou zakoupit tento burbon… A tak jsem nedávno čekal na ten okamžik a když se mi podařilo vygooglit jednoho z lokálních distributorů, tak jsem se následně dozvěděl, že láhev si musím vyzvednout osobně v jejich baru někde na Floridě, a to nejpozději do dvou týdnů od oznámení výhry.  Inu, nezbývá než letos již dopředu zabukovat letenky na Floridu a pak ještě vymyslet, jak onen pověstmi opředený mok dostat na palubu letadla…

Čím to je, že tento burbon je tak lákavý nejenom pro sběratele? Tady je krátká historie burbonu a jeho osudu:

Old Rip Van Winkle Distillery má historii dlouhou již čtyři generace. V rodině Van Winkle se začal zajímat o výrobu bourbonů Julian P. „Pappy“ van Winkle, a to někdy koncem 19. století. Svou kariéru, jak by dnes napsal leckterý z Head Hunters začal jako podomovní (cestující) obchodník, pracující pro velkoobchod W.L. Weller & Sons z Louisville. Julián van Winkle se trmácel po Státech na koních nebo později i s bryčkou. Julián si po dlouhých letech u Wellera naspořil slušnou částku, což mu umožnilo spolu i s jeho kamarádem Alex Farnsley odkoupit velkoobchod a zároveň i palírnu A. Ph. Stitzel, která mimo jiné vyráběla bourbony pro již bývalou firmu Weller. Oba přátelé sloučily palírnu i velkoobchod v jednu společnost a dále pak působili pod značkou Stitzel-Weller Distillery. Jejich prominentními značkami byly W.L. Weller, Old Fitzgerald, Rebel Yell a Cabin Still.

V květnu 1935 otevřel Julian „Pappy“ van Winkle senior (bylo mu nějakých 61 let) nově dokončenou palírnu Stitzel-Weller Distillery v South-Louisville. Pappy měl význačný vliv na jednotlivé procesy, a to až do své smrti ve věku 91. Jeho syn, Julian, Jr. převzal řízení společnosti, a to až do doby, než byl akcionáři v roce 1972 donucen prodat palírnu. Práva na všechny jejich „prominentní“ značky byly prodávány buď spolu s palírnou nebo jednotlivě jiným lihovarům. Po ztrátě lihovaru nezbývalo Juliánovi juniorovi nic jiného, nežli oživit zbývající a jedinou před-prohibiční značku, na kterou si Van Winkle udržel práva, a to konkrétně na značku Old Rip Van Winkle. Na obnovu starého rodinného podniku použil poslední „rezervy“ whisky ze starého lihovaru... Záchrana rodinné značky se i tentokrát podařila…. Po smrti Juliana mladšího převzal společnost jeho mladší syn, Julian III, stalo se tak v roce 1981. Julian III pokračoval v tradici společnosti Van Winkle – v tradici, která si kladla po celou dobu své existence za cíl výrobu nejkvalitnějšího bourbonu. Jeho syn, Preston, již 4. z generace Winklů, nastoupil převzal od roku 2001 otěže vedení rodinného podniku do svých rukou a snaží se pokračovat v rodinné tradici, aby ji mohl předat příštím generacím rodiny Winklů.

Nedávno Van Winkle spolu s Buffalo Trace Distillery v Frankfortu založili společnou joint-venture společnost. Veškerá produkce whisky Van Winkle se nyní realizuje v palírně společnosti Buffalo Trace Distillery. Nutno říct, že i navzdory této změně si van Winkle i nadále chrání jednak své tajemství a výrobní postupy, jakož se i nadále snaží o svůj vlastní marketing a prodej. Na světe tak zůstává nejenom těžce dostupný, ale zejména kvalitní burbon typický svou jedinečnou chutí.

Kromě bohaté rodinné historie, jsou Van Winkle bourbony zajímavé ještě z jiného důvodu, a tím je recept. Na rozdíl od většiny tradičních burbonů, jenž jsou vyráběny ze směsi kukuřice, žita a ječmene, jsou všechny Van Winkle burbony vyráběny ze směsi kukuřice, pšenice a ječmene. Tento "pšeničný" recept dává bourbonu mnohem hladší a jemnější chuť, což poskytuje tomuto burbonu velice elegantní charakter. Pokud tomu nevěříte, nezapomeňte si rovněž již dlouho předem zakoupit letenku do Států a hlavně zapsat se u některého z retailových distributorů do seznamu na dlouho očekávanou tradiční loterii o láhev burbonu Old Rip van Winkle.